Inlänkar och dess betydelse

Förra veckan hände något bistert. Den länkkatalog som jag använt för att sjösätta mina hemsidor har tappat nästan all sin pagerank (PR4 –> PR1 på startsidan) för ett par månader sedan och nu har effekten av detta nått ut till majoriteten av mina egna hemsidor. Dom har backat flera sidors position i Googles sökresultat. Detta får i sin tur förödande effekt på mina intäkter från hemsidorna, eftersom trafik = pengar.

De undersidor som länkarna till mina hemsidor hamnat på har blivit av med all sin pagerank och jag misstänker att det är pga detta som Google tryckt ner dom långt bak i SERP:en. Jag har inte brytt mig om att bygga inlänkar eftersom sidorna rankat bra i över ett år med endast en länk.

Vilka åtgärder ska man ta då? Jo, först har jag analyserat varför katalogen tappat i pagerank och kommit på ett par saker:

  • mängder av brutna länkar
  • få utlänkar till sidor med hög pagerank
  • mycket pokerlänkar

Ovan anser jag vara rimliga anledningar till nedgången i pagerank och jobbar nu på att rensa ut brutna länkar, registrera länkar till sidor med högre pagerank samt dra ner på antal artiklar och länkar relaterat till poker. Har också skaffat en del nya inlänkar samt hittat en bugg i koden som bidrog till keyword stuffing i title-taggen på alla sidor i katalogen.

Förhoppningsvis kommer Google att se på min katalog men nya ögon inom kort.

Hur löser jag problemet med hemsidorna, dvs mina inkomster för att kunna driva denna lilla verksamhet? Jo, nedan är en punktlista som jag jobbar med:

  • utveckla sidorna med mer kvalitativt innehåll, kanske t.o.m köpa innehåll
  • skaffa inlänkar från t.ex. olika forum och kataloger
  • integrera forum och kataloger i sajterna, vilka till största delen drivs av WordPress

Har jobbat på detta spår under cirka en vecka nu och ser fram emot förbättringar i sökresultaten. I värsta fall har jag drabbats av något av alla filter som Google tros använda sig av. Låter i så fall som det s.k. 30-dagarsfiltret, nåja får se hur det utvecklar sig.

Lämna en kommentar