Frihetsmaskinen 1.0

Jag tycker begreppet ”Frihetsmaskinen” sammanfattar en stor del av målsättningen med mitt intresse för hobbyföretagande, SEO och affiliatemarknadsföring. Det vill säga att bygga upp ett maskineri som, till viss eller största delen, passivt drar in en inkomst av samma storlek som mitt aktiva arbete, numera som egenföretagande IT-konsult.

Självklart finns det många andra mål och spännande saker längs resan dit, men ovan är det långsiktiga målet sett till något konkret och mätbart.

Långsiktigt finansiellt mål: en uppskattad årlig vinst på 1 miljon SEK från passiva inkomster som kommer från hobbyföretagandet.

Nuläge (2019-11-07): halvvägs där, på ett ungefär: idag uppskattad vinst på 519,784 SEK per år, baserat på senaste 3 månadernas överskott från fasta utgifter.

Efter en titt i backspegeln ser jag att det är cirka 2,5 år sedan jag skrev på denna bloggen, där jag har, har haft, som ambition att skriva mina kom-ihåg lappar, sammanställningar och målsättningar inom mitt hobbyföretagande. Detta för att peppa och motivera mig själv med att kämpa vidare mot mina långsiktiga och kortsiktiga mål samt att inspirera andra med samma intresse eller hjälpa andra som är nyfikna på SEO och affiliatemarknadsföring.

En hel del har hänt innan och efter senaste inlägget i april 2017 och kan ungefär sammanfattas enligt nedan:

 • i april 2015: jag blev far till en pojke till! 🙂
 • början/mitten av 2015: ”den stora Adsense crashen” (hackade sajter och avstängda AdSense konton) tätt följt av massa hackade WordPress sajter. Här gick jag från inkomster på igenomsnitt 2-300 SEK per dag till knappt/omkring hundralappen per dig på kort tid och det tog kål allt intresse/ork att kämpa med affiliate marknadsföring under en period.
 • mitten/slutet av 2015: efter några månaders paus från kvällsarbeten med mina hemsidor började jag analysera vad som gått fel samt analysera framgång recept hos andra webbentreprnörer för att hitta nya koncept och lösningar för att sätta igång Frihetsmaskinen igen.
 • sommaren 2015: en svaghet med mina tidigare projekt bedömde jag vara WordPress. Att bygga småsajter med WordPress som CMS höll inte längre av olika anledningar. Kräver ständiga uppdateringar och råkar ofta ut för attacker och blir ofta hackat. Istället bestämde jag mig för att strömlinjeforma mina kommande hemsidor att se ut på samma sätt, dock inom olika nischer. På så vis kunde jag, under lediga timmar under pappaledighet och kvällar, utveckla ett egen CMS i PHP för att (nästan) helt bli fri från attacker och ständigt behov av att återställa backups och uppdatera teman och plugins.
 • under sommaren 2015 gjorde jag också Proof Of Concepts mha WordPress för att testa de nya tankarna med det upplägg CMS:et skulle ha. Kommande fördelar med mitt egna CMS jämför med WordPress var då:
  • bättre säkerhet
  • pagespeed, laddar mkt snabbare
  • skalbart!
  • snabbt att bygga nya sajter
 • ons 16 sep. 2015: denna dagen registrerades första domänen som skulle bygga på mitt nya egna CSM samt det koncept jag kommit fram till under analysen.
 • Ytterligare några domäner registerades kort efter och inom någon månad hade tiotal sajter sjösatts och börjat dra in trafik och det såg ut som konceptet höll och jag kunde enkelt börja skala upp.
 • Januari 2016: 15-talet sajter enligt nya konceptet lanserade och Google börjar indexera och ranka. Bilden nedan visar hur uppskattade årsvinsten ser ut baserat på 3 månaders historisk Adsense inkomst, med start 2016-03-01. Dvs uppskattat till en årsvinst på strax under 25 ksek med start 1a mars 2016.
 • som bilden visar funkade nya CMS:et och konceptet toppen och jag kunde relativt snabbt, efter 3-4 månader, enkelt bygga ett 50-tal sajter enligt detta koncept inom flera olika nischer och sedan se på hur placeringar i Google och intänkter ökade månad för månad.
 • I slutet av 2016, närmare bestämt 2016-12-15, registrerar jag mitt första aktiebolag, Eversoft AB, efter att ha nått insikten att mina hobbyinkomster nu är och kommer sannolikt bli så stora framöver att det verkligen lönar sig att driva hobbyverksamheten som AB. Detta eftersom med min enskilda firma så blir beskattningen på egna uttag onödigt stor jämfört med utdelning på vinsten.
 • Första toppen på uppskattad årsvinst nåddes 2017-11-24 och uppmättes till en uppskattad kommande årlig vinst på 555,879 SEK baserat på senaste tre månadernas Adsense inkomster.
 • Omkring november 2017 kom den första svackan med detta upplägg och det var relaterat till att Adsense crawlern ändrade sitt beteende när det gällde att inga Adsense annonser skulle visas på en sida innan den först haft sina första besökare. Detta i samband med att detta ”första” besöket också tajmades ut efter en, relativt, kort tid. Eftersom mitt nya koncept byggde på sajter med många sidor med få besökare per sida slutade mina Adsense annonser att visas på många sidor och intäkterna sjönk, se nedan:
 • Efter många timmars efterforskning och tester hittade jag vad som kunde göras för att fixa detta problem och började implementera och testa en lösning på detta. 2018-02-18 nåddes botten på denna dipp och då låg uppskattad årlig vinst på 402,432 SEK per år innan det vände, efter jag lagt ut fixen på alla sajter som körde nya CMS:et.
 • Nedan bild visar hur det vände och ett nytt all-time high på uppskattad årlig vinst hamnade 2018-06-29 på 584,852 SEK.
 • Säg dock den lycka som varar, kort efter denna peak så inleddes ett längre tapp i placeringar på Google, med medföljande bortfall av reklamintäkter från Adsense.
 • Eftersom jag i april detta år, 2018-04-26, startade mitt tredje företag (andra AB) Everman IT AB så hade jag inte tid eller ork att riktigt reda ut anledningarna till intäktsraset på mina affiliatesajter utan ägnade all tid år att etablera mig som egenföretagande IT konsult ”på riktigt”, genom att arbeta som Business Analyst / Lösningsarkitekt / Utvecklare. dagtid samt kvällstid (då mitt hobbyföretagande annars brukar förläggas).
 • Bristande tid inom hobbyföretagandet medförde ett rejält tapp i inkomster från affiliate marknadsföring / MFA-sajter, se nedan:
 • Som ovan bild visar nåddes botten på den andra stora dippen i Frihetsmaskinen vid 2019-03-10, ganska exakt tre år efter jag tagit tag i mitt hobbyföretagande på allvar efter ”den stora adsense crashen”.
 • Strax innan senaste vändningen (i år 2019) så analyserade jag anledningarna till nedgångarna och hittade en del samband med olika förändringar i Google algoritmer gällande rankning samt att även mitt egenutvecklade CMS i PHP regelbundet hackades, speciellt på hos vissa hosting providers. Efter vidtagna åtgärder (mer om detta i andra inlägg) vände trenden återigen och inom några månader (2019-06-19) nåddes ett nytt all-time high på 611,075 SEK för uppskattad årsinkomst, baserad på 3 månaders AdSense historik, se nedan:
 • Detta följdes med en mindre nedgång, sannolikt pga spam via kontaktformulär och nya algoritmiska ändringar hos Google. Men efter diverse fixar av kontaktformulär så kom en ny uppgång och just nu tycks trafik och inkomster, för stunden, stabiliserats.
Att arbeta med affiliate/AdSense marknadsföring och hobbyföretagande är en långsiktig process med många upp- och nedgångar.
 • Ovanstående bild sammanfattar nuläget för version 1.0 av Frihetsmaskinen och genom att analysera hur det gått under dessa åren inser jag att nedan behövs för att skala upp och stabilisera hobbyverksamheten för att kunna nå målet på 1 miljon i uppskattad vinst om året från hobbyföretagandet:
  • Bli mindre känslig för uppdateringar av Googles algoritmer – satsta på färre och mer högkvalitativa hemsidor
  • Lägg pengar på bra webbhotell och plugins (om WordPress) för att minimera risk för säkerhetsproblem.
  • Diversifiera inkomsströmmarna – fler Adsense konton och satsa mer på affiliate marknadsföring
  • Anlita frilansare för att kunna skala upp och öka produktiviteten
  • Skaffa en eller några kunder inom Sökoptimering och/eller digital marknadsföring.
  • Utveckla en skalbar .NET lösning i C# för mitt CMS med förbättrad säkerhet och prestanda för att slippa att dessa sajter hackas och så att laddningstiden förbättras ytterligare. En annan vinst blir att lära sig C# eftersom min kund i Everman IT AB utvecklar sin portal .NET och C#.
 • Ovan punkter har till viss del smygstartats under detta år och hela projektet kommer benämnas Frihetsmaskinen 2.0. Mer om detta i kommande inlägg.

Detta sammanfattar väldigt ”kort” vad som hänt de senaste ,drygt fyra, åren. Min förhoppning är att skriva mer regelbundet är, främst för min egen motivations skull, men också för att nätverka och kanske inspirera andra som jobbar med eller är intresserade av hobbyföretagande, passiva inkomster, affiliate marketing och sökoptimering.

Lämna en kommentar