En betraktelse om domänbranschen

Att äga, köpa och sälja domäner tycks idag vara något som var eller varann människa sysslar med idag och fler ansluter till denna verksamhet, i blandad utsträckning och ambition. SJälv trillade jag in i domänspåret för omkring ett år sedan, i samband med 2007 års rea på domäner hos Loopia. Sedan dess har domänportföljen vuxit och jag gjorde mina första försäljningar av domäner för ett par veckor sedan – trots en bra förtjänst så tjändes det tomt efter att jag såld dessa 12 domäner. Lite som att ge upp visionen för dom. Men det är ju inte realistiskt att förvekliga alla webbprojekt man kommer på i samband med att man spekulerar i domäner.

Frågan är dock om det kommer att hålla i längden – kommer branschen finnas kvar? Jag tycker att det idag är både roligare, mer belönande och stabilare men domäner och hemsidor än att lägga pengar på värdepapper. Men – vad händer om infrastrukturen för Internet radikalt förändras framöver, t.ex. om (som föreslagits) vem som helst kan skapa en egnen toppdomän. Hur mycket värt är då alla dina eller mina .SE eller .COM domäner?

Jag gillar liknelsen som jag läste om på någon blogg ett tag sedan – domänadresser är som land, förr eller senare tar dom slut och då är dom värda en hel del. Typ så stod det, med ett citat från Mark Twain.

Nu är det rea på domäner igen och domänportföljen bara växer. Jag är ganska förvånad över att det tycks finnas en hel del guldkorn kvar när det gäller .SE domäner. 9 SEK för en .SE domän bidrar ju till att man kan skjuta ganska vilt och chansa på domäner man annars inte skulle funderat på ens.

Tja, vet inte riktigt hur jag ska runda av detta – kom inte precis fram till något, men så kan det gå ibland. 🙂

Lämna en kommentar