Är du en entreprenör?

Innan jag själv kan svara på frågan måste jag ta reda på vad det egentligen betyder. Idag känns det som alla, kreti och pleti, kallar sig entreprenör. Min spontana syn på entreprenör är nog i stil med ”någon som gillar att driva företag eller projekt, små eller stora, med syfte att nå någon sorts framgång i form av pengar (i de flesta fall)”. Min bild av en entreprenör än någon som arbetar självständigt, målmedvetet och hårt för att nå sina mål och den framgång som han eller hon har ställt in siktet på. En entreprenör tar tillvara på möjligheter som dyker upp och ser affärmässiga möjligheter i det mesta runt omkring sig. Oftast inte för den ekonomiska vinningens skull, utan för utmaningen eller för att det helt enkelt är kul och spännande att ”få en ide att fungera”.

Enligt NE är entreprenör (kortfattade versionen):

entreprenö´r [en- eller a?-], företagsam person som startar nya företag och går in i nya projekt. Även person eller företag som genomför en entreprenad kan benämnas entreprenör.

wikipedia kan man läsa en djupare definition på vad som kännetecknar en entreprenör:

….Vanliga drag hos entreprenörer är nyfikenhet, kreativitet, en positiv syn på arbete, självständighet, envishet, hängivenhet, optimism och visionärt tänkande. Det skall dock nämnas att…

Jag känner mig som en entreprenör i alla fall eftersom jag ofta tänker på hur man skulle kunna skapa en affärsmodell av än det ena och än det andra.

Eftersom jag är en fegis dock, så håller jag mig till mitt dagjobb (vilket jag också trivs med) och leker vidare i min entreprenör-sandlåda där jag utvecklar små sajter, köper och säljer domäner och utvecklar applikationer omkring detta.

Mina fundamentala regler är dock: ha kul, skapa affärsnytta och gå med vinst. Det handlar inte om storleken på vinsten utan att få en enkel verksamhet att ”leva”, utvecklas och växa lite för varje år. Fråga mig inte varför jag tycker det är kul, det bara är det. 🙂

Hur är det med dig? Är DU en entreprenör? 🙂

Lämna en kommentar